Het is waar dat al deze calorieën energie leveren, maar er is een groot verschil in de verschillende voedingsmiddelen hoeveel van deze energie (indien niet meteen gebruikt) wordt omgezet in lichaamsvet. Het idee van alleen calorieën tellen is achterhaald. Het gaat er niet alleen om hoeveel calorieën je binnen krijgt, maar het is veel belangrijker welke calorieën je binnenkrijgt. Met andere worden, uit welk voedsel je je calorieën haalt is belangrijker dan hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Hieronder behandel ik zo eenvoudig mogelijk de stofwisseling voor koolhydraat-calorieën en vet-calorieën. Je stofwisseling is een erg complex proces.

calorieën voeding andere invloed op ons lichaam. Zoals je hieronder zult zien, stimuleren koolhydraat-calorieën de vetopslag en doen vet- en eiwit-calorieën dat minder.

In dit artikel leer je hoe calorieën in verschillende voedingsstoffen in je lichaam worden verwerkt. Pas toe wat er in dit artikel staat en je zult zien dat het heel goed mogelijk is om gemakkelijk en plezierig af te vallen. Calorieën, fysisch gezien is de energie-inhoud van elke voedingscalorie (afgekort als: kcal) gelijk, namelijk die energie die nodig is om 1 kilo water, 1 graad Celsius te doen stijgen. In ons lichaam werkt dat echter anders. De calorieën in de verschillende voedingsstoffen worden in je lichaam op een verschillende manier verwerkt. Hieronder de drie belangrijkste groepen voedingsmiddelen met veel calorieën. Eiwit-calorieën: de calorieën verkregen uit allerhande eiwitten. Vet-calorieën : de calorieën verkregen uit gezonde vetten. Koolhydraat-calorieën de calorieën verkregen uit koolhydraten. Je kunt je calorieën dus halen uit eiwitten, vet en koolhydraten (onder andere suiker).

calorieën voeding

Hoeveel calorieën zitten erin?


Een mythe die frustratie veroorzaakt bij het afvallen is dat alle calorieën in de verschillende voedingsmiddelen hetzelfde zouden zijn. Het idee dat het niet uitmaakt uit welke voeding je de calorieën haalt of hoe ze opgebouwd zijn, is pertinent onjuist. Als je geeft om je gezondheid en je echt probeert af te vallen, is het essentieel dat je goed geïnformeerd bent over de calorieën in verschillende voedingsmiddelen, hoesjes hoe je die calorieën moet tellen en de voedingsstoffen die de vetopslag beïnvloeden. Pas toe wat er in dit artikel staat en: voorkom honderden uren nutteloos zweten in de sportschool. Voorkom dat vervelende hongergevoel. Voorkom die teleurstelling die je keer op keer hebt als je op de weegschaal stapt. Elimineer je overtollig lichaamsvet. Wil jij ook gemakkelijk en plezierig afvallen?

Het nieuwe calorieën tellen: zo val je sneller


Een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel staat in relatie tot overgewicht. Mensen met overgewicht lopen grotere risicos op chronische aandoeningen zoals diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Juist de hoeveelheid koolhydraten vormt een probleem in het westerse voedingspatroon. Koolhydraat overschotten slaat je lichaam namelijk op als lichaamsvet. En doordat we ongelooflijk veel producten eten, waar suiker aan is toegevoegd, ontstaan die koolhydraat overschotten snel. Helaas zorgt het hormoon insuline ervoor dat je je lichaamsvet bijna niet kan aanwenden om te dienen als energiebron. Hierdoor ontstaan situaties waarbij mensen met overgewicht toch enorme trek hebben, terwijl zij enorme energievoorraden bij zich dragen.

calorieën voeding

Glucose komt in de bloedbaan en ooglidcorrectie levert je direct energie. Door glucose is je lichaam in staat om te staan, te lopen, een pen op te pakken en te rennen. Je hersenen bijvoorbeeld zijn ook dol op glucose. Wanneer je een tijdje niets gegeten hebt, dan kan het gevoel van irritatie en prikkelbaarheid ontstaan. Je hersenen hebben dan behoefte aan brandstof. Geraffineerde en onbewerkte koolhydraten, koolhydraten vind je in talloze voedingsmiddelen en er zijn grofweg 2 soorten: geraffineerde koolhydraten en onbewerkte koolhydraten.

Geraffineerde koolhydraten vind je in sterk bewerkte voedingsmiddelen. Meestal is aan dergelijke producten ook suiker toegevoegd. Dit is een groot nadeel. Glucose zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. En dit kan nadelige gevolgen hebben voor je lichaamsgewicht.

Hoeveel voeding mag ik mijn hond geven?


Als brandstof levert voedingsvet direct energie. Je lichaam spreekt deze energiebron aan wanneer je vormen van matig intensieve beweging doet zoals wandelen, rustig fietsen en tuinieren. Als bouwstof zijn voedingsvetten belangrijk voor je hormonen, neurotransmitters, je hersenen en voor de buitenkant van al je lichaamscellen (je celmembranen). Ook heeft je lichaam er veel moeite mee om voedingsvetten te verteren. Dit kost calorieën en daarom wordt een deel van die 9 calorieën die voedingsvetten leveren, gebruikt voor het verteerproces. Ik maak overigens ook onderscheid in voedingsvet en in lichaamsvet.

Voedingsvet is niet hetzelfde als lichaamsvet. Dit wordt wel veel gedacht. De gedachte van veel mensen en van veel dieetmethodes is, dat als je voedingsvet vermijdt, je minder calorieën binnen krijgt zodat je afvalt. Dit werkt toch een beetje anders. Hieronder lees je wat de verschillende typen calorieën in je lichaam doen en hoe ze verwerkt worden. De calorieën van koolhydraten, tijdens de spijsvertering worden de calorieën van koolhydraten omgezet in glucose en glycogeen. Glucose levert directe energie en glycogeen levert energie wanneer je je flink gaat inspannen wat bij hardlopen bijvoorbeeld het geval.

Werken aan gezonde voeding

Ga maar na; je eet een boterham met kaas, besmeert met boter. Je eet dus voedingsvetten (boter en kaas koolhydraten (de granen) en eiwitten (kaas en boter). Tijdens het verteren van bijbel je eten vinden er binnen in je lichaam tal van processen plaats. We gaan nu eens kijken wat die processen zijn en waarom de teveel verschillende calorieën ieder een anderen uitwerking op je lichaam hebben. Het type calorie is van belang. Het type calorie is van belang omdat de verschillende calorieën van de verschillende voedingsstoffen, ieder een eigen uitwerking hebben op je lichaam. Zo worden de calorieën van vetten gebruikt als brandstof en als bouwstof.

calorieën voeding

Snel afvallen voor een gezonder leven

Dit zit toch een beetje anders. Overigens betekent het woordje calor (van calorie) in het Latijn warmte. Energie levert warmte. Mensen die spaans spreken weten ook dat calor, warm betekent. Ons lichaam is thuis geen laboratorium, het werkt anders. Je lichaam is echter geen steriel laboratorium waarin de verschillende voedings- en bouwstoffen (vetten, koolhydraten en eiwitten) apart binnen komen en apart verwerkt worden. Je lichaam is een uitermate complex mechanisme. Ook krijg je de verschillende voedings- en bouwstoffen doorgaans tegelijkertijd binnen en niet apart.

De woorden calorie en kilocalorie worden energie vaak door elkaar gebruikt. Zelf gebruik ik het woord calorie, om de energiedichtheid van voedingsmiddelen aan te duiden. Definitie van calorieën, een calorie staat voor de eenheid energie die de hoeveelheid van 1 gram water met 1 graad Celsius verwarmt. Zo werkt het in een laboratorium, waar de calorieën die voedingsstoffen leveren in aparte bakjes gedaan kunnen worden om te onderzoeken hoeveel energie ze ieder afgeven. De voedingsstoffen zijn voedigsvetten, koolhydraten en eiwitten. Zo is men erachter gekomen dat koolhydraten en eiwitten ieder 4 calorieën per gram aan energie leveren. Voedingsvetten leveren bijna 2 keer zoveel energie, namelijk 9 calorieën per gram. Je zou nu kunnen denken dat het eten van minder voedingsvetten helpt om af te vallen. Voedingsvetten leveren immers de meeste calorieën.

Minder calorieën in Coca-cola, meer keuze voor jou: Coca

Een calorie staat voor de eenheid energie die je lichaam gebruikt bij de verbranding. Calorieën operatie vind je in alle voedingsmiddelen. De energie die ze leveren gebruikt je lichaam grotendeels voor de primaire lichaamsprocessen. Hierbij kun je denken aan het goed functioneren van je hart, longen, je organen, het herstel van weefsel, je metabolisme, het herstellen van wondjes en het het groeien van je haren en nagels. Slechts een klein deel van de energie gebruikt je lichaam om te voorzien in fysieke activiteiten zoals lichaamsbeweging, zoals lopen, rechtop staan en sporten. Een calorie staat voor een eenheid energie. Wanneer je iets eet van bijvoorbeeld 100 Kcal (Kilocalorie dan wil dat dus zeggen dat je lichaam die 100 Kcal om kan zetten in energie. Een kilocalorie, of afgekort Kcal, staat voor duizend calorieën.

Calorieën voeding
Rated 4/5 based on 798 reviews